Permakultur

Permakultur beskæftiger sig med at skabe permanente bæredygtige og økologiske løsninger. Begrebet opstod i Australien i 1970’erne. I dag har det udvidet sig til at inkludere hele verden, og mange førende økologer sværger til metoden.

Grundtanken bag permakultur har fokus på planlægningen af det økologiske landbrug, ud fra synspunktet, at naturen ikke skal ”tæmmes”. I stedet handler det om at observere og gentage de metoder, som naturen selv benytter. På denne måde gør landbrugene minimal skade på naturen.

 

En yderligere fordel ved permakulturen er, at hvor indsatsen i begyndelsen er højere end ved oprettelse af et traditionelt landbrug, indhenter det sig selv ganske hurtigt. Så samtidig med, at der er mindre skade, kræver det også mindre arbejde.

Oveni er der en yderligere bonus i kraft af, at i permakulturen afgrænser man ikke sin opdyrking til en enkelt afgrøde. Det sikrer afkast. Selv når udefrakommende faktorer kan være med til at ødelægge en høst på en enkelt afgrøde. På denne måde er vi sikre på, at der altid er noget at spise.

 

"I permakulturen afgrænser man ikke sin opdyrking til en enkelt afgrøde."

En stor del af Skovhaverne på Samsø hører ind under Permakulturen, men Økologisk Samsø arbejder hele tiden for at inddrage metoder i andre økologiske landbrugsformer. De involverede beskæftiger sig med videndeling om og etablering af skovhaver og permakultur på Samsø, samt etableringen af fælles haver til økologisk dyrkning af grøntsager. Gruppen deltager i LAND – projektet (Læring og netværk demonstration) – et projekt der arbejder for oplysning og demonstration af permakultur.

"Skovhaver danner grobund for en lang række planter, som vi ikke normalt oplever herhjemme."

Alle træer der plantes i en skovhave tjener et formål. Hvis ikke de er direkte leveringsdygtige i spiselige afgrøder, bidrager de til den generelle balance i skovhaven. Det kan være at tiltrække insekter eller som gødnings- eller akkumulatorplanter, der gennem et forgrenet rodssystem skaffer næring til de træer, der gør.

Der er mange fordele ved en skovhave, der danner grobund for en lang række planter, som vi ikke normalt oplever herhjemme: kakifrugter, pekannødder, pawpaw, jordbærtræ, pebertræ og chokoladevin. Skovhavens økosystem kan understøtte flere hundrede arter, hvor køkkenhaven tradtionelt kun har op mod 30 forskellige. Skovhaverne har også en markant længere høstperiode, hvor en del af planterne giver de første friske skud allerede i marts.

Oveni er skovhaver ikke særligt krævende når det gælder opretholdelse, efter den først er anlagt ordentligt. Samtidig er den mere modstandsdygtig overfor både vejrmæssige påvirkninger som kulde og tørke.

Der er mulighed for at komme ud og se den nyanlagte skovhave ved Besser.

For yderligere info eller for at blive en del af samarbejdet, kontakt Birgit Rothmann på mail eller telefon: 30891983