nyhedsbreve
Invitation
januar 8, 2015
0

** Økologisk Samsø – lokale fødevarer og forbrugerinitiativ
————————————————————

I marts 2014 afholdt Økologisk Samsø i samarbejde med Videncentret for Landbrug (nu SEGES) et stormøde omkring lokal afsætning på Samsø. Der var stor opbakning til at videreudvikle på et produktions- og afsætningsfællesskab mellem forbrugere og øko-producenter.

Nu inviterer vi til en aften, hvor vi vil komme et skridt nærmere udviklingen af ”CSA a la Samsø” – og det gør vi med udgangspunkt i gården på Alstrup 2 (Yduns Have) og de unge landmænd.

Vi ligger op til at blive helt konkret på Vision, Samsø modellen, arbejdsgruppe og handlingsplan. Mød op til en inspirerende og konstruktiv aften.

Mødet afholdes i et samarbejde mellem Yduns Have, Økologisk Samsø og SEGES, Økologi.

Dato: 26. januar 2015, kl. 16.30–20.00
Mødested: Yduns Have, Alstrup 2, 8305 Samsø
Tilmelding: Senest den 21. januar til Økologisk Samsø
på info@eokologisksamsoe eller telefon 61301623

.

Venlig hilsen

Johannes Loeb og Frederik Sahlin Randi Friis Hansen
Yduns Have Økologisk Samsø SEGES, Økologi

Program

* Velkommen

v/ Økologisk Samsø

* Dagens formål, program og opsamling fra sidst
v/ Randi Friis Hansen og Gustaf Bock, SEGES, Økologi

* Samsø-modellen
oplæg v/ Frederik Sahlin og Johannes Loeb, Yduns Have

* Økologisk aftensmad

* Workshop: Vision for ”CSA a la Samsø”, etablering af arbejdsgruppe og
vedtagelse af handlingsplan
v/ Randi Friis Hansen, SEGES, Økologi

* Videre herfra
v/Fredrik Sahlin og Johannes Loeb, Yduns Have

* Tak for i aften

** Hvad er CSA?
————————————————————

CSA (Community Supported Agriculture) er blevet en populær måde for forbrugere at købe friske lokale grøntsager direkte hos landmanden på, og et samarbejde hvor avlere og forbrugere deler både ricisi og fordele ved fødevareproduktion.
Grundlæggende fungere det sådan her: En landmand tilbyder en del af sin produktion som en dele-produktion med forbrugeren. Der kan f.eks. være tale om en ugentlig grøntsagskasse, eller om en del af gårdens samlede produktion.
Interesserede forbrugere køber en andel, og får til gengæld en ugentlig kasse med friske grøntsager i hele sæsonen, eller kan selv kan hente produkter efter behov fra gårdens samlede produktion.
Et CSA-samarbejde har fordele for både landmand og forbruger:

Fordele for landmanden:

* Kan få markedsført og solgt høsten tidligt i sæsonen før deres 16-timer-i-marken-dage begynder
* Modtager betaling tidligt i sæsonen hvilket hjælper landbrugets likviditet.
* Får mulighed for at lære de mennesker at kende, som skal spise den mad de producerer.

Fordele for forbrugeren:
* Får ekstra frisk mad med alle de smags- og vitaminfordel det giver.
* Bliver introduceret for nye sorter og bliv inspireret til nye retter
* Udvikler et forhold til landmanden og gården hvor maden kommer fra, og lærer mere om hvordan
grøntsagerne avles
* Børn vil ofte gerne spise grøntsager fra ‘deres’ gård, også grøntsager de ikke før har kendt eller spist.

Variationer
CSA er blevet en populær måde at handle landbrugsvarer på mange steder i verden, og der findes mange variationer.
Nogle steder fungere den ugentlige kasse som et ‘tag-selv-marked’, hvor forbrugeren selv kan fylde en kasse med foretrukne produkter ud fra udvalget.
Andre steder kan æg, kød, blomster, m.m. tilkøbes den ugentlige kasse. Ofte går flere gårde i samarbejde, så nabogården f.eks. levere kyllinger som tilkøb.
Og nogle steder er en del af ‘andelen’ som man som forbruger køber, at man også lægger en vis portion praktisk arbejde på gården, og således selv er med til at producere maden.
Der kan også være tale om at forbrugerne har købt andele af gårdens samlede produktion, og således kan forsyne sig løbende med alle gårdens produkter.

Delte risici
En vigtig del af CSA-modellen, der adskiller den fra almindelig handel er, at forbruger og landmand deler risikoen i produktionen. Forbrugeren betaler hele varen på forskud, og landmanden gør sit allerbedste for at producere gode varer i rigt udbud. Men skulle noget gå skævt med vækst eller høst, så rammer det både forbrugeren og landmanden – man står sammen om det.
Men det er også ofte denne delte risiko som får en slags fællesskabsfølelse til at vokse mellem forbrugerne og landmanden: Hvis vejret ødelægger jordbærhøsten, så er alle skuffede sammen, men glæder sig også sammen over at regnen kommer efterårets høst til gode.
Landmanden føler ofte et ansvar overfor CSA-medlemmerne. Og går noget skævt, er det således disse der tilgodeses med de bedste varer.

============================================================
Copyright © 2015 Økologisk Samsø, All rights reserved.