Menu Luk

Levefællesskab

En af formålene, da vi stiftede Økologisk Samsø var at skabe et Levefællesskab på Samsø – i harmoni med naturen med økologi og bæredygtighed som grundlag (se vedtægter §3 pkt. 4).

Vi ønsker at skabe rammer for et levefælleskab – en bæredygtig bosætning og livsform – med mennesker som vil leve og dyrke jorden økologisk og skabe sameksistens mellem mennesker og natur – med respekt for naturens kredsløb og for hinanden indbyrdes. Nøglen til bæredygtighed er at udvikle et samarbejde i gensidig respekt for og i takt med omgivelserne.

For tiden er denne arbejdsgruppe ikke aktiv - vi forventer dog at den genstarter.

Et levefællesskab er et økosamfund, hvor de menneskelige aktiviteter er integreret i de fysiske omgivelser, og hvor der skabes betingelser for en optimal sameksistens mellem mennesker og natur – som gør det muligt at lytte til naturen og den enkelte. Der skal tages stilling til økonomiske aspekter som finansiering: Skal jorden ejes i fællesskab? Skal levefællesskabet etableres gældsfrit? Skal levefællesskabet bestå af leje og ejerboliger?

Levefællesskabet, som vi tænker det. er et selvforsynende fællesskab med lokal økologisk produktion, med rensning af spildevand og med vedvarende energiformer. Byggeformerne vil være økologiske med O-energihuse bygget i naturmaterialer.

Bæredygtigheden omhandler også det sociale aspekt. Vi ønsker fokus på, hvad der skaber et velfungerende fællesskab med sundhed, trivsel og kreativitet. Dertil hører også det kulturelle/spirituelle aspekt og en beskæftigelse med fx enheden med naturen, og en skærpelse af bevidstheden om, hvordan vi behandler os selv og hinanden.

 

Har du interesse i, at være med i en arbejdsgruppe om økologisk leve-bo-fællesskab, kan du kontakte bestyrelsesmedlem Marianne Søgaard på tlf. 4054 5754.