nyhedsbreve
Nyhedsbrev august
august 18, 2015
0

Så går sommeren på hæld…
————————————————————
…Også hos Økologisk Samsø. I sommerens løb har der været mange besøgende både i huset i Langgade og ude i haver og på gårdene. Mange gæster er meget interesserede i økologi på Samsø og efterspørger både varer og viden, og det har ført til mange gode og inspirerende snakke i sommerens løb.
At det på Samsø kun er 2,2% af landbrugsarealet der er økologisk dyrket, mod 6,6% på landsplan, kommer bag på mange. Især de udenøs gæster betragter Samsø som en grøn Ø med meget økologi.
Både foreningen og fonden SamsØkologisk arbejder videre for mere økologi på Samsø, og på mange områder går det rigtig godt!

Fonden: I sommerens løb har der været meget presseomtale af fondens arbejde og Johannes og Frederiks arbejde i Yduns Have, og vi får flere henvendelser fra unge landmænd som gerne vil i gang, og som kigger på Samsø. Fonden arbejder på højtryk for at skaffe kapital til det første køb, og interesserede investorer kan henvende sig for en snak om muligheder og vilkår.Fonden er blevet en case under Økologisk Landsforenings store projekt ‘Det Samfundsnyttige Landbrug’, og er dermed blevet et projekt der har hele landets bevågenhed som en ny vej for landbruget.

Projekt slagtehus: I samarbejde med flere producenter er Økologisk Samsø igang med at få etableret et slagtehus på Samsø. At kunne slagte lokalt vil både være godt for dyrevelfærden og økonomien, da lange og dyre transporttider til slagteri på fastlandet kan undgås. Og så vil det forhåbentlig være med til at der kommer flere mindre husdyrhold på øen. Slagtehuset har fået LAG-midler og mangler nu godt 300.000 kr. for at kunne komme i gang. En del af disse skal komme fra salg af andele og støttebeviser, de kommer til salg i løbet af efteråret.

Og ellers er det som er økologisk dyrket veldyrket og lige nu bugner boderne af grønt både i Nordby, Hårdmark Mark, Toftebjerg, Alstrup og Nørreskifte, så det er bare at forsyne sig!

I den kommende tid har vi følgende aktiviteter og arrangementer:

Råvarefestival: Mød Økologisk Samsø på årets Råvarefestival. Samsø Mel. Yduns Have, Samsø Mælk, Samsø Bryghus m.fl. kommer med deres gode produkter, og permakultur og Praktisk Økologi – haver kommer med udstilling.
Høstmarked: Kom til Økologisk Høstmarked på Samsø Bryghus d. 5. september og se, smag og køb løs af øens økologiske produkter. Økologisk Samsø møder op med udstilling, info og tid til en snak!
Plante-bytte-dag: i september/oktober. Vi gentager succesen og holder en efterårs-plante-bytte-dag. Denne gang er det Praktisk Økologi Have-gruppen som står for arrangementet. Dato følger på hjemmesiden hurtigst muligt, men begynd allerede nu at sætte planter til side!
Hønse-aften: Hønsegruppen i Økologisk Samsø, Samsø Hønselaug, inviterer alle hønseinteresserede i Foreningen til et dialogmøde den 30. sep. 2015 kl. 19.00 i Økologiens Hus i Tranebjerg.
På mødet vil vi drøfte, hvilke aktiviteter, vi fremover skal prioritere – sammen med jer. Vi vil gerne starte en levende og aktiv hønsegruppe, et ”hønsefællesskab”, som skal være med til at fremme og vedligeholde bæredygtige hønsehold på Samsø. Måske skal det udvides til et ”Fjerkræfællesskab” – nu, hvor flere har fået haveænder?
Yderligere information følger – hold øje med hjemmesiden!
Butik: Husk at der altid er åbent for salg af grønt i Langgade 12. Yduns Have og Tønnesminde har lige nu friskt dejligt grønt til salg!
Hver torsdag fra kl. 11-16 sælger Bent ost og smør.

============================================================

NYHED: STØT FORENINGEN – KØB EN TSHIRT

Økologisk Samsø har fået lavet nogle meget flotte tshirts i ren økologisk bomuld. De findes i farverne naturhvid og grøn, og i str. S-M-L-XL.
Pris: 150 kr.
Køb dem i Langgade 12 tirsdag – fredag kl. 10-14,
eller ved at bestille pr. mail: info@oekologisksamsoe.dk

Bedste hilsner fra Økologisk Samsø