Menu Luk

Jordbrugsfonden

Et af Økologisk Samsøs større tiltag er Jordbrugsfonden SamsØkologisk, der arbejder for at omlægge eksisterende landbrug til økologi én gård af gangen. Jordbrugsfonden samler investeringer og opkøber gårdene, der efterfølgende forpagtes ud til idérige landmænd, der brænder for økologi.

Jordbrugsfonden er et ganske nyt koncept herhjemme, hvor den traditionelle ejerform er selvejet. Metoden har dog vist sit værd i udlandet. For landbrugene står overfor mange udfordringer, og en af disse er generationsskifte på gårdene. Mange familier med en lang historie som gårdejere, har ikke en søn eller datter, der ønsker at overtage landbruget, og det kan tvinge dem til at skulle sælge.

"Jordbrugsfonden arbejder for at give unge ambitiøse økologer en chance for at skabe deres egen økologiske landbrug."

En opgave, der kan synes umulig i disse dages finansielle klima. Uden en køber, der har sikker kapital til at etablere sig, tvinges mange landmænd til at sælge til større gårde. 

Gennem Jordbrugsfonden SamsØkologisks opkøb af disse landbrug skaber det muligheder for nye og unge økologi-idealister, der ikke elles ville kunne komme til at føre deres idéer ud i livet. Landmændene er således ikke ejere, men forpagtere af landbrugene, og kan derfor fokusere på at skabe de bedste økologiske rammer for deres landbrug.