Jordbrugsfonden Økologisk Samsø
En ny ejerskabsform
Et af Økologisk Samsøs større tiltag er Jordbrugsfonden Økologisk Samsø, der arbejder for at omlægge eksisterende landbrug til økologi én gård af gangen. Vi samler investeringer og opkøber gårdene, der efterfølgende forpagtes ud til idérige landmænd, der brænder for økologi.
Jordbrugsfonde er et relativt nyt koncept herhjemme, hvor den traditionelle ejerform er selveje. Metoden har dog vist sit værd i udlandet. For landbrugene står overfor mange udfordringer, og en af disse er generationsskifte på gårdene.
Køb en bid af Samsø
Køb en aktie (eller tre...)
Jordbrugsfonden tilbyder, at du kan købe én eller flere enkeltaktier i Økologisk Samsø. En aktie pålydende 1.000kr. sælges til kurs 125, dvs. 1.250kr. pr. aktie.
Du får et medejerbevis, og når Jordbrugsfonden har solgt 10 enkeltaktier, køber vi nye aktier hos aktieselskabet så ejerskabet indføres i aktiebogen.
Enkelte aktier købes ved at udfylde og returnere nedenstående formular med det ønskede antal aktier samt kontaktoplysninger. Formularen finder du her
Ønsker du at købe mere end 8 aktier, kan det bedst betale sig at gøre det ved at købe "bundter" à 10 aktier direkte af aktieselskabet, klik her.
Vores historie
Da den økologiske gård beliggende på Alstrup 2, nu Yduns Have, blev sat til salg og det så ud til, at den ville blive opkøbt af et større konventionelt landbrug, blev det klar at der skulle gøres noget.
Derfor stiftede vi Jordbrugsfonden i 2014 og året efter datterselskabet Økologisk Samsø A/S som kunne varetage opkøb af jord på Samsø.
I 2016 havde vi den nødvendige kapital til at købe ejendommen Alstrup 2 (Yduns Have). I 2018 købte vi gård nr. to, Søkjærgård som ligger ved Kolby Kås.
I 2022 erhvervede vi et stykke jord på 3.5 ha. som er udlagt til vinmark mm. og senere samme år desuden ejendommen på Kolby Hovedgade 1 på godt 27 ha.
Fonden understøtter også etablering af forarbejdningsvirksomheder og i 2017 blev Samsø Slagtehus stiftet. Det har imidlertid ikke været muligt at lokke en slagter, der vil forpagte slagtehuset, til øen og selskabet er derfor blevet nedlagt igen.
Lette generationsskiftet
Gennem Jordbrugsfonden Økologisk Samsøs opkøb af disse landbrug skaber det muligheder for nye og unge økologi-idealister, der ikke elles ville kunne komme til at føre deres idéer ud i livet. Landmændene er således ikke ejere, men forpagtere af landbrugene, og kan derfor fokusere på at skabe de bedste økologiske rammer for deres landbrug. Mange familier med en lang historie som gårdejere, har ikke en søn eller datter, der ønsker at overtage landbruget, og det kan tvinge dem til at skulle sælge.
Vores mål
- Opkøb og bortforpagtning af landbrugsejendomme, der skal dyrkes 100% økologisk.
- Udvikling og opstart af projekter/virksomheder, der vil udvikle, bearbejde, forædle og/eller sælge økologiske produkter fra landbrug på Samsø.
- Støtte af initativer, der bringer landmænd og fødevareproducenter tættere sammen.
- Udvikling, uddannelse og forsøgsmæssige tiltag på Samsø i relation til bæredygtighed, økologi og fødevarer.
- Udvikling og opstart af tiltag omkring bæredygtig bosætning og levefællesskaber på Samsø baseret på økologi.
- At fremme sociale tiltag i forbindelse med fondens aktiviteter f.eks. at involvere udsatte beboere i driften af de økologiske landbrug.
- At skabe gennemskuelighed og interesse for landbrugenes arbejde og den daglige drift.
Fondens vedtægter og bestyrelse
Bestyrelsen
- Knud Tybirk (formand)
- Hester Callaghan (næstformand)
- Ingrid L. Øtov (kasserer)
- Theresa Blegvad
- Niels Nørskov
- Bent Degn
- Majken Geiger
Regnskab for indsamlingstilladelse 1/8-2022-31/7-2023: regnskab22_23.pdf